כל חברת סטארט אפ שהיא בתחילת דרכה זקוקה להמון משאבים וכוח, היא חייבת להיות מרוכזת בתפקידים שונים במקביל על מנת להגיע ליעד שלה ולהתפתח באופן תקין. ישנן חברות אשר מתפתחות לאט ובדרך מאוד ארוכה ומורכבת עד שהן עולות על הגל, ישנן חברות אשר מתרסקות בעקבות כשלים שונים וישנן חברות סטארט אפ אשר מתקדמות ומתפתחות באופן יעיל יחסית.
לכל אותן חברות ישנה מטרה משותפת והיא כמובן להצליח ובזמן הקצר ביותר על מנת לא לבזבז משאבים יקרים, אך זה לא תמיד ריאלי וכל חברת סטארט אפ מתחילה חייבת גב חזק מאחוריה, גוף תומך ואפילו גופים פיננסיים אשר יהיו שותפות לדרך וגם אחריות על תחומים מסוימים על מנת לחלק את המשימות באופן שווה ויעיל.
כל חברת סטארט אפ מתחילה, זקוקה תוכנית שמסייעת לחברות סטארט-אפ בתחילת דרכן להתקדם במהירות ולהשיג מטרותיהן. וכאן נכנס לתמונה האקסלרטור.
מה זה אקסלטור אתם שואלים?
אקסלרטור או בשפה העברית "תוכנית האצה" היא תוכנית הניתנת עבור חברות סטארט אפ אשר נמצאות בתחילת דרכן ומספקת להן שירותים מיוחדים כמו: משרדים מהם ניתן לעבוד, ייעוץ משפטי וייעוץ טכני, חשיפה למשקיעים וקהלי יעד השונים, ייעוץ, משאבים ולעיתים גם השקעה כספית כך שהתוכנית האצה מעניקה לחברות לקידום תהליכים בחברה כמו פיתוח עסקי בהיבטים השונים, פיתוח מוצר עד לגיבוש של המוצר, בתחום הרווחים ועוד.
איך מנוהלים אקסלרטורים?
אקסלרטורים מנוהלים על ידי גופים שונים כמו: חברות פרטיות, ארגונים גדולים, גופים ממשלתיים ומוסדיים, אנשי עסקים גדולים, גופים פרטיים שונים חלקן מנוהלות ע״י גופים פרטיים ללא מטרות רווח כלל מלבד ההשקעה מצידם וטיפוח. אקסלרטורים מחפשים להיות שותפים להצלחה של החברות שהם משקיעים בהם את המשאבים שלהם ומאיצים אותן, ולעשות את העולם העסקי יותר חדשני, יותר יעל, יותר חדש ויותר מצליח.
מהי המטרה של אקסלרטורים?
לא ניתן לספק תשובה חד משמעית לשאלה הזאת, מכיוון שלכל גוף אשר מספק תוכנית האצה לחברות מתחילות, ישנן מטרות שונות. מה שמאחד את כולם זה הרצון לטפח ולהשקיע בחברות חדשות וצעירות. והמטרה המרכזית בסופו של דבר היא כמובן כלכלית. הגופים המארחים את חברות הסטארט אפ הצעירות בזכות זה שהן אמינות בחברות האלה והן עובדות איתם בשיתוף פעולה כמו אחוזים, שיתופי פעולה טכנולוגיים, ושיתופי פעולה אסטרטגיים אשר בעתיד יניבו פירות.
מה התנאי להשתתף באקסלרטור?
אקסלרטור יכול להגדיר את התנאים שלו להשתתפות בתוכנית. בדרך כלל, האקסלרטורים מחפשים להשתתף חברות שעונות על קריטריונים הבאים:
- חברת סטארט אפ נמצאת בשלבי הבנייה מוקדמים ולאחר שבנתה מוצר מינימלי והתחלתי.
- או בנתה מוצר ועדיין לא השיגה השקעה משמעותית או הכנסות גבוהות.
- אותה החברה אכן כן מעוניינת להשתתף בתוכנית ולהיות חלק מקהילת האקסלרטור. ללמוד מהמנטורים הגדולים ולאמץ כלים ייחודיים ויעילים להצלחה.
- החברה מעוניינת להיות חשופה למשקיעים שונים, ללקוחות חדשים ומגוונים, לשותפים, ולמעריכי הערך של האקסלרטור,
- החברת סטארט אפ מעוניינת להתחייב בחוזה (Contractual Obligation) שנחתמת בין החברה לבין האקסלרטור, שעשוי לדרוש ממנה למסור אחוז מהחברה או מהעתידי של החברה.
מה שווה לעשות באקסלרייט?
אם הנכם חברת סטארט אפ מתחילה וצעירה, אתם יכולים לעשות את הדברים הבאים:
- מעבר לבניית מודל עסקי אתם יכולים לחדד את הרעיון של החברה שלך, לבדוק את האתגרים והקשיים שאתה מנסה לפתור, להבין את השוק שאתה ממוקד בו,
- לנצל את הידע של המנטורים,את המשאבים, החשיפה, וההשקעה שהאקסלרייט מעניק לחברה שלכם.
- להתחבר לחדשנות ולהצלחה בתחום שלכם.
- להכין תוכנית עסקית מפורטת