SaaS הוא מודל מסוים של הצעת שירותי מחשוב, אשר צבר בעשור האחרון פופולריות רבה. תוכלו להשתמש ב-SaaS עבור העסק שלכם כמודל שימושי מאוד של צריכת שירותי מחשוב. כמו כן, אפשר תוכלו לפתח שירותי SaaS בעסק עצמו ואף להציע זאת כאחד מהשירותים העסק ללקוחותיכם. מהם היתרונות והחסרונות של SaaS, האם נדרשת תוכנית עסקית ייחודית למודל זה והאם ייעוץ עסקי יכול לסייע? מיד נענה על כל השאלות האלה, מתחילים. 

מה זה SaaS?

SaaS הם ראשי התיבות של Software as a Service (ויש שמאייתים זאת SaaS). התשובה הבסיסית לשאלה מה זה SaaS, היא שמדובר בצריכת שירות מחשוב כשירות דרך האינטרנט. זאת בשונה מצריכתם היישר מהמחשב שעליו ניגשים לשרת או משרת מקומי בתוך העסק. SaaS הוא רק אחד מכמה סוגי שירותי ענן. מלבדו, יש גם Platform as a Service אשר מציע אלמנטים כגון בסיסי נתונים וכן Infrastructure as a Service, אשר מציע תשתיות שימושיות כגון שרתים בענן או שכירת משאבי עיבוד. 

מהם המאפיינים של SaaS?

שירותי SaaS מתאפיינים בין השאר במאפיינים האלה:

  • שירות מרוחק: במקום התקנה מקומית של תוכנה והפעלתה, כאן מדובר בגישה לשירות מרוחק. 
  • גישה סטנדרטית: הגישה לשירות מתבצעת באופן סטנדרטי דרך הדפדפן. בצורה כזו עוקפים את התלות בפלטפורמה ספציפית. כלומר, אין זה משנה אם אתם ניגשים לשרת דרך מחשב שולחני, אייפון שבו מערכת ההפעלה iOS, טאבלט עם לינוקס או כל דבר אחר. כל עוד יש דפדפן סטנדרטי, ניגשים לאותו אתר של השירות ומשתמשים בו בצורה זהה. 
  • קלות שימוש: השירותים האלה מצטיינים בקלות הרבה בשימוש בהם. הם פועלים בדרך כלל מול מתחרים רבים, אשר נמצאים רק "במרחק קליק" מכם ולכן התחרות מעודדת נוחות שימוש. 

מה הם ההבדלים בין תוכנה המתנהלת במחשב לבין SaaS?

תוכנה שמותקנת מקומית ושירות SaaS הם שני דברים שונים מהותית ומבחינות רבות. הדבר מתבטא בין היתר בנקודות האלה: 

  • משאבים דרושים: תוכנה מקומית עשויה לדרוש יותר משאבי אחסון, זיכרון ועיבוד מקומיים. שירות SaaS לא מאוחסן מקומית (אם כי הוא עשוי לאחסן מידע מסוים מקומית). הוא ידרוש כמובן גם משאבי רשת, עבור התקשורת מולו. 
  • שליטה: על תוכנה מקומית יש למשתמשים שליטה רבה יותר. זאת גם על התוכנה עצמה וגם על המידע של המשתמשים עליו שהיא שומרת. 
  • מודל כספי: תוכנה מקומית לרוב נרכשת באופן חד פעמי או לתקופה ארוכה. בשונה מכך, שירותי SaaS מושכרים בדרך כלל לתקופה של חודש, כמה חודשים או שנה. המנוי מתחדש אוטומטית או ידנית. 
  • עבור ספקיות התוכנה: עסקים שמעוניינים לפתח ולהציע תוכנה במודל SaaS, חייבים להיות מודעים להבדלים הרבים ביחס לפיתוח תוכנה רגילה ומכירתה. יהיה צורך לנהל באופן שוטף ומוקפד במיוחד את השירות למשתמשי התוכנה. ניהול המנויים ופעילותם יציב אתגר מתמשך, כיוון שכבר לא מדובר במכירה חד פעמית שבה נגמרת ההתנהלות מול אותו הלקוח. יש כמובן עוד הבדלים רבים, טכניים ואחרים. 

מהם היתרונות של SaaS?

SaaS הוא מודל צריכת שירותים פופולרי ביותר הודות ליתרונותיו הרבים. היתרונות האלה כוללים בין היתר:

אבטחת מידע

העדכון המתמיד תורם גם לאבטחת המידע. נזכיר בהקשר זה, שתקיפות רבות מבוססות על פרצות שהתגלו לאחרונה ועדיין לא תוקנו (פרצות zero day). אם מדובר בתוכנה רגילה, הספק עשוי להציג עדכון אך משתמשי התוכנה יורידו אותו בהדרגה, אם בכלל. ב-SaaS לעומת זאת, הספק מעדכן את התוכנה לשם הגנה מהפרצות במהירות האפשרית ואז כל מנויי השירות מוגנים באופן מיידי. 

יעילות

SaaS מסייע לאתר, בעיקר ליישם במהירות פתרונות עסקיים מסוגים שונים. השירות עצמו מתעדכן מאחורי הקלעים, מבחינת המשתמשים שלו, ולכן הוא תמיד עדכני עבור כולם ובעל היכולות המתקדמות ביותר. 

עלויות כספיות

עשויים להיות שירותי מחשוב לרכישה והתקנה מקומית שהם יקרים מדי עבור עסק קטן, שירותים אשר יידרשו לרכוש ולהפעיל שרת פנימי חזק בעסק או כמה שרתים כאלה. לעיתים קיימת באינטרנט אלטרנטיבה של שירות ענן מקביל. שכירת שירות SaaS כזה, במיוחד לזמן קצר, עשויה להיות זולה בהרבה. תודות לכך, היא גם תאפשר לאותו עסק קטן להתמודד מול מתחרים גדולים יותר. 

חיסכון במשאבי המחשב

אין שימוש רב במשאבי מחשוב מקומיים. אגב, SaaS מאפשר סקלביליות מרבית כלומר, מאפשר להרחיב את היקף השימוש בשירות ככל שדרוש לעסק. 

זמינות בכל מקום

אפשר לגשת לשירותים אלה מכל מקום, כאמור – מכל התקן מחשוב בעל דפדפן. היבט זה תורם להמשכיות העסקית. לצורך הדוגמה אם עסק שיש לו את השירות של SaaS נקלע למצב חירום, כמו למשל שריפה במשרדי החברה, הוא יכול להמשיך לעבוד מבלי לפגוע במידע הקיים במערכות החברה ובפעילות העבודה השוטפת. נוסף לכך אפשר להתחבר מכל מקום ומכל מחשב שיש לו גישה לדפדפן. 

מהם החסרונות של SaaS?

למודל SaaS עשויים להיות גם חסרונות. הן בעבור משתמשי שירותים אלה והן בעבור עסקים שמציעים תוכנות במודל כזה. בין היתר החסרונות האלה: 

זמינות ותלות בחיבור לרשת 

בשונה מתוכנה מקומית שמופעלת מיידית ועובדת ישירות מול המשתמש, כאן יש תלות בחיבור לאינטרנט. מצבים של חוסר זמינות של השירות או תקשורת באיכות נמוכה עלולים לפגוע במשתמשי השירותים וגם בספקיהם. 

תלות בשירות חיצוני

עבור משתמשי שירותי SaaS שתלויים בספק השירות ישנו גם היבט של אבטחה. היבט זה עשוי להיות רגיש במיוחד עבור עסקים למשל בהקשר מידע לקוחות או מידע על מוצרים בפיתוח. עסקים המעוניינים להציע מוצרי SaaS יצטרכו להשקיע יותר מהרגיל כדי להוכיח את עצמם מול חששות כאלה. לאורך השנים היו לא מעט מקרים בולטים של תקיפות כנגד שירותי SaaS ומקרים כאלה זוכים לעתים להד תקשורתי רב. זהו נזק מהיר ומשמעותי לשמו הטוב של העסק אשר לא קל לתקן. 

האם נדרשת תוכנית עסקית ייחודית ל-SaaS?

חשוב להתחיל יוזמות עסקיות, כולל תחום התוכנה, תוך הכנת תוכנית עסקית ו-SaaS לא שונה מבחינה זו. למעשה הוא מהווה מודל מיוחד מאוד להצעת תוכנות. יש לו השלכות נרחבות על האסטרטגיה העסקית, אופן השיווק, התמיכה, התמחור ועוד. כך שלא כדאי להניח שדרושה רק תוכנית עסקית שגרתית של עסק בתחום התוכנה הקלאסית רק משום שזה תחום בשל מאוד בשלב זה. ההבדלים רבים מדי מכדי שזה יעבוד בצורה כזו. כלומר, בהחלט דרושה תוכנית עסקית ייחודית ל-SaaS. 

איך ייעוץ עסקי יכול לעזור לחברת SaaS להתפתח?

ייעוץ עסקי הוא תחום רחב ובעל פוטנציאל רב לסייע לעסקים מסוגים שונים ובמצבים שונים. עבור חברת SaaS ספציפית וספציפית בהקשר של צמיחה עסקית, ייעוץ עסקי איכותי עשוי לסייע כך:

  • מבט על: אסטרטגיה עסקית ותוכנית עסקית, הן שתי דוגמאות בולטות למבט העל שיועצים יכולים להביא איתם לעסק שלכם. מומחיות טכנית בנושא SaaS בוודאי חשובה לשם התפתחות העסק, אך בלי נקודת מבט על עסקית כזו והובלת העסק קודם כל ממנה, לא תהיה התקדמות של ממש וודאי שלא באופן שיטתי ויציב. 
  • התמקדות חכמה: התמקדות חכמה משלימה את מבט העל. בעצם ההבנה במה חשוב להתמקד ולהתעמק וכיצד לעשות זאת נכון. בעסקים מיוצרות כמויות מידע גדולות והן מהוות "אוצר ידע" גולמי. היקף המידע הזה לרוב גדול בהרבה מהמידע שבו מתעמקים יסודית. יועצים מנוסים יוכלו לכוון אתכם למה כדאי לשים לב במיוחד במסגרת ניתוח המידע הזה. בהקשר התפתחות וצמיחה, ההתמקדות הזאת עשויה להיות ניתוח של אופן השימוש של הלקוחות בשירות שלכם. מודל ה-SaaS מאפשר לכם לאסוף על כך נתונים, הרבה יותר מאשר מודל שבו מוכרים תוכנה באופן חד פעמי ולאחר מכן אין לכם אפילו מידע בסיסי, כגון האם הלקוח בכלל משתמש בה. 
  • ייעול בתחומי משנה חשובים: כדי להתפתח עסק זקוק לתוכנית וגם למצוינות ביישום של כמה וכמה היבטים של ניהול עסקי. דוגמאות בולטות לכך עשויות להיות שיווק, ניהול כספי ותמיכה טכנית. יועצים איכותיים, ידעו להצביע בפניכם על דרכים שונות לנתח ולשיפור של כל ההיבטים האלה. 
  • השלמת הידע: גם אם יש לכם ניסיון קודם בתחום זה, יועצים יביאו איתם ידע נוסף כולל מידע מעסקים מקבילים לשלכם. לעיתים אנחנו "לא יודעים מה אנחנו לא יודעים" ומדובר במידע חשוב ומועיל מאוד. 
  • מבט אובייקטיבי: יועצים מקצועיים מגיעים מחוץ לעסק ומציגים נקודת מבט אובייקטיבית. הם יאמרו לכם את האמת כפי שהם רואים אותה גם אם היא לא נחמדה. לשם ההמחשה נאמר ששירות ה-SaaS שפיתחתם כולל היבט שאתם מתלהבים ממנו מאוד אך לא בטוח שהוא תורם. למשל, ריבוי תכונות בחלק מסוים של השירות שמוצג למשתמשים באופן שנראה לכם מרשים ומשדר חדשנות אבל מסורבל מאוד. ייתכן שהחדשנות והרושם אכן יתרמו לתדמיתכם המקצועית, אך בסך הכול יבריח חלק מהלקוחות משום שהוא יהיה ממשק מבלבל ומסבך. בהנחה שכוונתכם אכן לצמוח, היועצים עשויים במקרה זה להדגיש ולהמליץ שכדאי לשקול עיצוב אחר ולכל הפחות למדוד את השפעת הממשק הזה על היקף השימוש בשירות.

דוגמאות לחברות SaaS

מתוך אין-ספור החברות הפעילות היום בתחום זה, אלה כמה דוגמאות ממחישות של חברות SaaS: 

קליק-אפ

clickup.com הוא שירות ענן רב שימושי לעסקים. בבסיסו ישנה מערכת ניהול פרויקטים, אך אפשר לעשות איתו למעשה הרבה יותר מכך. הוא מאפשר לעסק לבנות workflow לצוותים, לתקשר בצ'טים בזמן אמת, לארגן מידע בקבצי טקסט או בפורמט Wiki ועוד. 

סלאק 

Slack הוא כלי בולט של מסרים מידיים, אשר מיועד במקור לעסקים. הוא מצטיין בין השאר, ביכולות להתחבר לכלים אחרים. 

נטפליקס

שירות הזרמת המדיה המוכר הזה מאפשר צפייה בסרטים בתשלום לפי בחירה אישית. כאן אנו רואים את הגמישות הרבה שמאפשרת רשת האינטרנט, בשונה מהמגבלות של עולם הטלוויזיה או הקולנוע הישן. 

זום

Zoom הוא שירות בולט של ועידות וידאו. שירות זה נמצא בשימוש עסקי וגם פרטי נרחב. הוא מציע יכולות רבות ומתקדמות, כולל פלטפורמה למפתחים. 

וויקס

שירות בולט במיוחד של בניית ואירוח אתרי אינטרנט. בונה האתרים של וויקס הוא בשיטת What You See Is What You Get (או WYSIWYG). מבלי להיכנס לפרטים טכניים, מדובר בשיטה קלה ומהירה במיוחד לבניית אתרי אינטרנט פשוטים. על אף הפשטות יש לוויקס אפשרויות התאמה רבות ותבניות בסיסיות לבחירה. שימוש חכם בו מאפשר להקים ולארח בשירות אתרי אינטרנט מרשימים למדי, כולל אתרים עסקיים ואתרי מכירות. אגב, Wix היא חברה ישראלית. 

סיכום

כל עסק היום חשוב מאוד שיכיר את הנושא של שירותי SaaS. זאת גם אם תעשו בו שימוש וגם אם לא תשתמשו בשירות כעת בכלל. מדובר במודל צריכת מחשוב שימושי ומשתלם כל כך, שבמוקדם או במאוחר כל עסק ייהנה ממנו. 

לפתח את הרעיון שלך לשלב הבא

קבע פגישת ייעוץ ראשונית ללא עלות