תוכנית עסקית לבית קפה
אז אתה חושב לפתוח בית קפה חדש, אנחנו מצדיעים לך! בית קפה איכותי הוא מרכז קהילתי, ובית שני ללקוחות הקבועים. אבל כדי שהבית קפה יצליח, חשוב לכתוב ולפתח תוכנית עסקית איכותית ומקיפה. תוכנית עסקית לבית קפה היא בעצם מפת דרכים ליזמים, שדואגת לתכנון ופיתוח האסטרטגיה של בית הקפה החדש.
אנו בטרגו, מבינים שכתיבת תוכנית עסקית לבית קפה זה לא משימה קלה, ולכן כתבתנו מדריך מקיף שיכול לעזור ליזמים הכותבים תוכנית עסקית לבית קפה חדש.
מהי תוכנית עסקית של בית קפה?
בבסיסה, תוכנית עסקית לבית קפה היא מסמך שמסביר את הרעיון העסקי, ולתכנן כיצד הוא יצליח. התוכנית עולה על שאלות כמו התקציב הנדרש להקמת הבית קפה, איך העלויות יממנו, וכמה כסף אתה מצפה להרוויח. התוכנית גם כוללת מידע על השוק והמתחרים, וכוללת תכנון מקיף לעסק החדש.
כאשר התוכנית מוכנה, ניתן להציג אותה למשקיעים פוטנציאליים, בנקאים, שותפים וכל אחד שמעורב ועוזר בפתיחת הבית קפה החדש. ואנשים אלו ברוב המקרים מצפים שתציג תוכנית עסקית לפני שהם מצטרפים לבית קפה. לכן, כפי שניתן להבין זה מסמך מאוד חשוב ביותר, כך שכמעט חובה לבנות תוכנית עסקית ולהשקיעה את הזמן בתכנון נכון. במאמר זה נרחיב על כל אחד מהחלקים של התוכנית עסקית לבית קפה חדש.
לפני שמתחילים
החזון:
תוכנית עסקית היא הצעד הראשון בהגשמת החלום – לפתוח בית קפה חדש. אז תרשו לעצמכם לחלום ותפתחו חזון עבור בית הקפה החדש. תנסו לחשוב:
- איך יראה הבית קפה החדש?
- מה יהיה העיצוב של הבית קפה החדש?
- מה המיקום האידאלי בשביל הבית קפה?
- אילו פרטים יופיעו בתפריט הבית קפה?
- מה הקונספט של הבית קפה?
- מי הם קהל הלקוחות? ומי יפקוד את הבית קפה?
- מה התהליכים בבית קפה? האם יש מלצרים? או אולי דלפק והגשה עצמית?
חשוב שיהיה תמונת חזון עסקי מקיפה ככל האפשר לפני תחילת כתיבת התוכנית עסקית, בעצם, התוכנית עסקית היא בעצם מסמך שמפרט איך להפוך את החזון למציאות. חשוב לקבל השראה מבתי קפה שאתה אוהב, טיולים מדינות וערים אחרות, תמונות סרטונים, ספרים שאהבתה. לאחר מכן רשום את החזון, ובזמן כתיבת התוכנית עסקית חזור ותציץ בחזון, זה יעורר מוטיבציה ויעזור לך להתמקד להפיכת החזון למציאות.
עסקים אחרים
לפני שאתה כותב תוכנית עסקית לבית הקפה שלך, חשוב ללמוד ולראות דוגמא לתוכנית עסקית מהתעשייה שלך כגון: ברים, בתי קפה אחרים, ומסעדות. למד כיצד הם תכננו את העסק שלהם, וודא שהתוכנית עסקית שלך נמצאת במקום הנכון, כמו כן ניתן ללמוד הרבה מדוגמאות וככה להימנע מטעויות. בנוסף רצוי להתייעץ עם בעלי עסקים בעולם שלכם, נסו ליצור קשר עם בעלי בתי קפה מצליחים בעזור שלכם ונסו לראיין אותם, איך הם הצליחו? מה הם היו עושים אחרת? ומה הם יכולים להמליץ לכם לפני שאתם כותבים את התוכנית עסקית לבית הקפה שלכם.
ניתן גם לחקור על חברות ייעוץ, רואי חשבון ומומחי תעשייה שיכולים לעזור לך לפתח את התוכנית עסקית הטובה ביותר.
9 חלקים של תוכנית עסקית לבתי קפה
- תקציר המנהלים
- איך בית הקפה יצליח?
- מחקר מתחרים
- מחקר שוק
- התפריט
- תוכנית שיווקית
- תוכנית כוח אדם וצוות
- תוכנית תפעולית
- תוכנית פיננסית
1. תקציר מנהלים
החלק הראשון בכל תוכנית עסקית הוא תקציר המנהלים. חלק זה מספק סקירה מקיפה אך מסוכמת של כל חלקי התוכנית עסקית לבית הקפה. כאשר תקציר מנהלים כתוב היטב הוא גורם לקורא (שהוא משקיע בהרבה מהפעמים) להתעניין בתוכנית עסקית, ולקבל בריף שמסכם את הרעיון הכולל. חשוב לגעת בחלק זה של התוכנית עסקית על המטרה, המיקום, והקונספט של הבית קפה.
בדיוק כמו שחשוב לחשוב על הלקוחות שיבקרו בבית הקפה, שקול מי יקרא את התוכנית עסקית והתאם את פסקאות בתקציר המנהלים לקוראים. תקציר המנהלים בתוכנית עסקית לבית קפה משמש בעצם ככלי השיווקי הכי משמעותי בתוכנית עסקית, וביצירת העניין בעסק.
2. איך בית הקפה יצליח?
החלק השני בתוכנית עסקית לבית קפה עונה על שאלות כמו:
- איזו בעיה בית הקפה שלך פותר?
- מה ההערך ללקוחות של בית הקפה?
- ועוד
האם בית הקפה שלך יתמחה בכריכים לארוחת בוקר? האם המיקום זה שדה תעופה? האם בית הקפה מציע את הפשטידה המקומית המפורסמת? דמיינתם איך בית הקפה העתידי שלכם יצליח. ודא שגם הקוראים של התוכנית עסקית שלך מבינים זאת בחלק זה של התוכנית עסקית לבית הקפה. החלק הזה מספק סקירה של הענף, מסביר על המיקום ומתאר כיצד בית הקפה יבלוט כיצד לקוחות יכולים להגיעה לבית קפה, והסבר מפורט על הקונספט.
3. מחקר מתחרים
המטרה של סעיף זה בתוכנית עסקית הוא לספק ניתוח תחרותי מהימן לבית הקפה. חלק זה אמור לפרט כיצד בית הקפה יתחרה עם עסקים דומים בתעשייה ובאזור של הבית קפה. חשוב לפרט בחלק זה על כל בתי הקפה והמסעדות באזור, בתי קפה עם קונספט דומה. חשוב לבצע מחקר מקיף הכולל ביקור במקום המתחרים, בדיקת כמות הלקוחות, הקונספט שלהם, טרפיק, מחירים ותפריט ועוד. רצוי להשתמש בכלי Online ו offline ליצירת המחקר המקיף ביותר.
על ידי הבנת המתחרים לבית הקפה שלך, תוכל לקבל תובנות משמעותיות לגבי תמחור הקפה, המאפים הכריכים וכל דבר אחר. אתה יכול להבין גם מה לקוחות מעריכים, ומה חשוב להם באזור בוא אתה נמצא.
כאשר יזמים משקיעים יותר זמן בניתוח מתחרים יסודי, יש להם יותר סיכוי להבין את העסק ולפתח אסטרטגיה נכונה, גם הבנת המתחרים משפרת את ההבנה כיצד העסק שלך יתחרה עם אותם מתחרים, ושתכנע אותך ואת הקוראים של התוכנית העסקית שהמטרה לפתוח בית קפה מצליח היא ריאלית ובר קיימא.
4. מחקר שוק
כדי שבית הקפה שלכם יצליח, הוא זקוק לזרימה קבועה של לקוחות. למרבה הצער למשוך תנועה לעסק זה לא ממש קל כמו "אם זה קיים, הלקוחות יבואו." בתוכנית עסקית של בית הקפה שלך, הלקוחות העתידיים שלך הם השוק שלך, מספר הלקוחות הפוטנציאליים לבית הקפה הוא גודל השוק והדרך שבה תגיע אליהם היא התוכנית השיווקית שלך.
חשוב לפתח פרסונה לכלל פרופילי הלקוחות, ולפרק את הלקוחות לסגמנטים שונים ולציין את הנתונים הדמוגרפיים של כל פרופיל פרסונה, חלק זה יעזור לפתח תוכנית שיווקית מוצלחת, ולהבין את הלקוחות.
כמו כן בחלק זה חשוב להבין את מאפייני המיקום שאתה פותח את העסק לדוגמה עם יש מרכזים, אוניברסיטאות קרובות. מה הנתונים הדמוגרפיים של המבקרים באזור, ועוד נתונים חשובים כמו רגולציה שיכולה להשפיעה על תפעול הבית קפה.
5. התפריט
עכשיו כשאתה יודע מה המתחרים שלך עושים, הגיע הזמן ליצור אסטרטגיית לתפריט של בית הקפה שלך. בעת יצירת התפריט ותמחור הפריטים, חשוב לשים לב לאסטרטגיה כמו למשל:
- לקנות מרכיבים בכמויות גדולות, ולהשתמש באותם מרכיבים במנות שונות. מחירי חומרי הגלם ומה הרווח הגולמי הצפוי מהמנות.
- חושבים למכור יין בבית הקפה שלכם? משקאות חריפים מציעים שולי רווח מהגדולים בענף, אבל מכירת אלכוהול תדרוש רישיון למכירת אלכוהול, עמידה ברגולציה ודרישה שכלל העובדים היו מעל גיל 18. זאת דוגמה לנקודות שצריך לקחת בחשבון כשבונים את התפריט ולבדוק את הצרכים וההשפעה. כשרות היא דוגמה נוספת שתדרוש עלויות ועמידה ברגולציות.
אל תפחדו להיות יצירתיים' אם תגבה פחות עבור שילוב של קרואסון וקפה מאשר עבור פריטים אלו בלבד, תעודד לקוחות לקנות יותר ולצמצם בזבוז מזון. לאחר פתיחת העסק, כנראה שתבצע שינויים בתפריט. אבל לצורך תוכנית עסקית, תצטרך לדעת כמה תגבה עבור הקפה או המוצרים שאתה מתכנן למכור, אותו תקבע על ידי פירוק המרכיבים הדרושים להכנת כל פריט ומחקר המתחרים.
6. תוכנית שיווקית
בתוכנית עסקית לבית קפה חשוב שתהיה גם תוכנית שיווקית. תוכנית שיווקית זו אמורה לפרט כיצד הבית קפה יגיעה ללקוחות פוטנציאלים וימיר אותם ללקוחות. האם תפרסם מבצעים בכל בוקר ברשתות החברתיות? האם תשתף פעולה עם עסק מקומי אחר למבצעים מיוחדים? האם יש עיתון מקומי או תחנת רדיו שמפרסמת באזור שלך? האם לבית קפה הייה עמוד אינסטגרם, פייסבוק, טיקטוק או אתר אינטרנט? התוכנית השיווקית צריכה לענות על כל השאלות האלה ועוד. וליצור תוכנית ברורה, עם הערכת עלויות לביצוע.
נקודה נוספת שחשוב להתייחס בתוכנית השיווקית היא שימור לקוחות, האם תציעו תוכניות נאמנות או שהעובדים שלכם יתנו ללקוחות המובילים שלכם עוגייה בחינם? האם תשתמשו בתוכנת CRM או שלא? חשוב מאוד שהתוכנית השיווקית גם תתייחס לחלק זה – שהוא משמעותי מאוד ליצירת קהל לקוחות קבוע, ולהצלחת הבית קפה.
7. תוכנית כוח אדם וצוות
חשוב שתוכנית עסקית לבית קפה תכלול מעבר של כוח האדם. החלק הראשון והחשוב ביותר הוא מבנה הבעלות של העסק – מי הם הבעלים, ואיך הבעלות מתחלקת? הסבר כמה ניסיון אתה והשותפים שלך מביאים לשולחן ומדוע אתה האדם (או האנשים) הנכונים לפתוח בית קפה מצליח.
החלק השני בתוכנית כוח האדם, הוא לחשוב מי העובדים שתצטרך לבר, ולעשות מצבת כוח אדם שאשפר לתרגם לעלויות כוח אדם. האם צריך טבחים? בריסטות? מלצרים? ושותפי כלים? חשוב לפרט על כלל העובדים שתצטרך להעסיק להפעלת הבית קפה החדש.
8. תוכנית תפעולית
חלק זה של התוכנית עסקית לבית קפה מפרט את כל הפריטים התפעולים, העלויות, התפקיד, וכיצד הדברים עובדים ביחד. חלק זה כולל מידע על הציוד האספקה, המלאי, תפקידי העובדים, ועוד. חשוב לחשוב איזה פעולות תפעוליות יכולות להשתלב וככה למקסם את השימוש במשאבים. בחלק זה גם חשוב לפרט על מערכות טכנולוגיות, או פעולות תפעוליות הקשורות לקונספט היחיד שלך. בחלק זה גם חשוב לראות מה החשיבות של כל דבר ולתכנן עלויות.
חלק זה מהווה בסיס לתפעול בית הקפה החדש וחשוב להשקיע מאוד בתכנון התוכנית התפעולית, מה שישפר מאוד את ביצועי הבית קפה החדש.
9. תוכנית פיננסית
בחלק זה של התוכנית עסקית לבית הקפה שלך, אנו מאגדים את הסעיפים הקודמים לתוכנית פיננסית הכוללת הערכת עלויות הכנסות ורווחים, סקירה כללית של עלויות ההקמה שלך, דוח רווח והפסד, תזרים מזומנים חזוי, מאזן וניתוח איזון, תקציב, החזר על השקעות ועוד. זה בדרך כלל הקטע הגוזל והחשוב ביותר בתוכנית העסקית שלך, במיוחד עבור משקיעים ושותפים פוטנציאלים.
עלויות הפעלה ותקציב שנה ראשונה
פעם שמעתם שנדרש כסף כדי להרוויח כסף, וזה בגלל שרוב העסקים צריכים מימון ראשוני כדי להוציא אותם לדרך. סיבה מרכזית שאולי אתה כותב תוכנית עסקית מלכתחילה היא להבטיח מימון, כמו הלוואה עסקית, אך זכור שכספים להקמת הבית קפה יכולים להגיע מכל מקום. כמה כסף אתה צריך כדי להקים את הבית קפה? האם יש לך חסכונות להשתמש? מימון המונים לקונספט היחודי שלך? לא משנה היכן תמצא את המימון הראשוני שלך, תוכנית עסקית מפרטת את צרכיי המימון, איך העסק ישתמש במימון ומה החזר הצפוי.
מודל כלכלי:
התוכנית הכלכלית לרוב נתמכת ב מודל כלכלי באקסל אשר חוזה את תזרים המזומנים העתידי, החזר על השקעה, ומראה רגישויות והשפעה של משתנים שונים.
חברות חיצונית:
חלק זה הינו החלק החשוב ביותר בתוכנית עסקית לבית קפה שלך, וככל שהוא מדויק יותר הסיכויים להצליח עולים. לכן אנו ממליצים להשתמש בחברת ייעוץ עסקי, המתמחה בכתיבת מודלים כלכליים ותוכניות עסקיות ליצירת מודל מהימן.
לסיכום,
בעמוד זה סיפקנו מדריך לכתיבת תוכנית עסקית לבית קפה, והסברנו על 9 החלקים החשובים. חשוב להתייחס לחלקים אלו כחלקים הבונים שלם אחד אשר הינו הבית קפה. תוכנית עסקית זו תעזור לכם לבנות עסק מצליח עם מטרות, ודרך לעמוד את ההצלחה. כאשר כתיבת תוכנית עסקית איכותית מעלה את סיכויי ההצלחה של בתי קפה חדשים בעשרות אחוזים.