תוכנית עסקית

תוכנית עסקית לבר

פתיחת בר חדש דורשת אומץ רב ושקדנות וגם תוכנית עסקית לבר מעולה שיכולה לשמש כמדריך דרך בדרך להצלחת הבר. תוכנית עסקית יכולה לקבוע את הצלחת העסק, ולכן חשוב להכין תוכנית מקיפה ומקצועית ככול הניתן.

אנחנו מבינים שהמשימה של כתיבת תוכנית עסקית מוצלחת לבר יכולה להיות לא פשוטה, לכן כתבנו מדריך מקיף לכתיבת תוכנית עסקית מעלה הכולל נקודות מרכזיות להיצמד אליהם כאשר כותבים תוכנית עסקית לבר.

סיכמנו את כתיבת התוכנית עסקית לבר ב- 8 נקודות מרכזיות:

1. סקירה כללית – תקציר מנהלים

השלב הראשון בכתיבת תוכנית עסקית לבר הוא ליצור סקירה כללית של סוג הבר. חשוב לחשוב על הקונספט, המיקום, התמחור ועוד כדי לעצב את המודל העסקי וליצור תקציר מנהלים לבר החדש.

  • מטרה – אחד ההיבטים הכי חשובים לתכנון וכתיבת תוכנית עסקית מותאמת לבר הספציפי זה הקונספט, הרעיון והנושא של הבר החדש. בין אם מדובר בבר ספורט, מועדון לילה יוקרתי, או בר שכונתי. חשוב מאוד שהקונספט יהיה ברור.

    חשוב לסכם בחלק זה גם את צרכי השוק ואיך אתה יכול לענות עליהם, חשוב גם לכלול את מטרת הבר החזון ויעדים לטווח ארוך וקצר חשוב מאוד לקשר נושאים אלו לתוכנית עסקית והתפיסה העסקית של הבר. 

  • אזור – היבט נוסף חשוב בחלק זה הוא המיקום, כדי להתחיל לבחור אזור כללי בשביל הבר. למיקום השפעה רבה על תנועת הלקוחות בבר, חשוב לשקול את תנועת הלקוחות הפוטנציאלים אזור, כמות המתחרים, ואם קיים צורך במיקום זה לבר חדש.

    כשבוחרים את המיקום חשוב לקחת בחשבון את נוחות ההגעה של לקוחות לבר החדש. לקוחות פוטנציאלים צריכים לגשת לבר בקלות מרבית – אחרת הם יבחרו במקום אחר שמציע את הנוחות. הם עלולים להגיע ברכב פרטי, תחבורה ציבורית, מונית או ברגל לבר. חשוב לקיים מחקר מקיף ואפיון של קהל היעד כדי לוודא שהם יכולים להגיע בקלות ובנוחות לדלת הבר החדש.

    חלק זה של תקציר המנהלים משמש כמבוא לתוכנית עסקית וגם סיכום כללי של הרעיון, כאשר המטרה המרכזית היא לעניין את הקורא (לעיתים קרובות משקיע) בתוכנית עסקית.

    מרכיבים נוספים שנהוג לשים בתקציר המנהלים הם: סיכום תוכנית הביצוע, סיכום פיננסי קצר של עלויות, הכנסות ורווחים.

* למרות שזהו החלק הראשון בסדר הכרונולוגי של התוכנית עסקית לבר רצוי לכתוב אותו אחרון מכוון שחלק זה משמש כסיכום כללי לתוכנית עסקית, ומחבר את כלל החלקים.

2. אפיון הלקוח וקהל היעד

שום עסק לא יצליח ללא הלקוחות שלו, בר חדש לא שונה. לכן, כחלק מהתוכנית עסקית חשוב לכלול אפיון הפרופיל של הלקוחות הפוטנציאלים של הבר שאתה שואף למשוך. חשוב לחשוב מיהו שוק היעד של הבר, והאם הקונספט של הבר מתאים.

חשוב גם לסכם את הפרטים הדמוגרפים כמו גיל, הכנסה, תחומי עניין, לכל פרופיל של לקוח לבר. מידע זה יעזור לך בהמשך ויראה שאתה לוקח ברצינות את פתיחת הבר החדש.

3. מצבת כוח אדם ומודל כוח העבודה

השלב הבא בתוכנית עסקית הוא לבנות את מבנה הצוות.

  • ברמנים – הברמנים הם הפנים של הבר שלך. הם יכולים ליצור או לשבור את הרושם של הלקוח מהמקום. בתהליך הגיוס, חשוב לשקול את האישיות, הכישורים, והניסיון של כל אדם.

    באופן אידיאלי, אם אחד השותפים בעסק מנוסה בתחום אתה רוצה שיעבוד פיזית במקום. אם לא כך הדבר כדאי שיהיה לפחות ברמן מנוסה אחד שמכיר את התעשייה והעבודה ויכול לעזור בתפעול והקמת העסק החדש. להתמודד עם ניהול הבר ולהכשיר את הצוות. הם גם יוכלו לעזור לייעל פתרון בעיות שצצות כתוצאה מפתיחת עסק חדש.

    מההתחלה, חשוב לתאר ולתכנן את האחריות האפשרית של צוותי הברמנים שלך ואת החובות שהם יצטרכו לבצע. זה גם  יעזור להגדיר ציפיות לקראת פרסום משרות ראיון מועמדים פוטנציאליים.

  • מלצרים – בהתאם למודל עסקי, ייתכן שתצטרך או לא תצטרך להעסיק מלצרים. בגדול תצטרך לשכור מלצרים אם אתה מציע אוכל כלשהו.

    בעת בניית תוכנית כוח האדם שלך, תצטרך לקבוע אם הבר צריך מלצרים. חשוב  לחפש מועמדים המתאימים לענף עם הכשרה וידע רחב על אלכוהול. 

  • עובדי מטבח – כיום כמעט כל בר צריך תפריט אוכל מינימאלי ולכן אחד הדברים החשובים והמאתגרים בעסק זה עובדי המטבח. בין אם טבחים, מנהלים או שוטפי כלים. יש לתכנן מראש את הליך הגיוס ולהבין את העלויות בהעסקת עובדים זרים.
  • עובדים נוספים – חשוב לתכנן את הצורך בעובדים נוספים ומצבת כוח אדם שתתאים לקונספט המודל העסקי של הבר. חשוב לקחת בחשבון תפקידים הכרחיים כמו אנשי ניקיון, מארחות ומנהלי משמרת.

4. תפריט הבר

תפריט המשקאות שלך הוא בעצם המוצר של הבר שלך. כדי להצליח, חשוב להשקיע בהכנת התפריט. למרות שרשימת המשקאות והתפריט ללא ספק ישתנו עם הזמן, אל תשכח לכלול תפריט לדוגמה בתוכנית העסקית שלך. זה ייתן למשקיעים פוטנציאליים מושג על מה צפוי ואולי יעזור לך להבטיח מימון.

  • תיאורים – חשוב לכלול תיאורי מוצרים בתפריט שלך, במיוחד עבור משקאות ייחודיים. כל רישום צריך לפרט את המרכיבים של המשקאות, ותוספות שהלקוחות שלך יכולים לבחור מהן עם יש. כמו כן אם יש אוכל ניתן להסתכל בעמוד תוכנית עסקית למסעדה ולהתאים את התפריט.

  • שמות המשקאות –  בר מצליח חזק רק כמו המוצרים שהוא מציעה ללקוח. לכן, חשוב ליישר את המשקאות שלך עם המותג והקונספט של הבר שלך.  רצוי להתחבר עם מיקסולוג כדי ליצור משקאות ייחודיים שלך. תן למשקאות האלה שמות שמתאימים לנושא הכללי של הבר.

  • מקורות המוצרים בתפריט – ברים רבים בתעשייה נשענים על מוצרים מסוימים. לדוגמה, אולי תרצה להיות ידוע בתור ביסטרו יין, מבשלת בירה מקומית או כמקום של קוקטיילים. החלט מה אתה רוצה שהסיפור הייחודי שלך יהיה ושקף זאת בחלק זה והסבר מאיפה המוצרים יגיעו מי הספקים וכו'. כמובן, מיקור מקומי הוא הדרך הכי קיימא ללכת עליו, אתה יכול גם לבנות קשרים עם ספקים בקהילה שלך מה שיכול לעזור להביא אנשים למקום שלך.

  • מגמות בתעשייה – זה חיוני לעשות מחקר שוק להתעדכן במגמות בתעשייה. ציינו את המגמות בתעשייה הכללית והמקומית, מכיוון שזה יעזור לשמור על לקוחות לעבור בדלתותיכם.

    דוגמה לטרנד, אחד הטרנדים הפופולריים ביותר של קוקטיילים בסצנה הוא קוקטיילים מעושנים. מיקסולוגים משתמשים בבועות עשן כדי להחדיר לקוקטייל ארומה מעושנת. טרנד זה זכה לתהילה בשנים האחרונות ומוסיף טוויסט חדש לחוויית שתיית הקוקטיילים.

  • תפריט אוכל – מזון ומשקאות הולכים יד ביד אם אתם מתכננים תפריט קטן או אוכל קל, תוכלו להגדיל את ההכנסות שלכם. זה ימנע מהאורחים שלך לעזוב על מנת למצוא משהו לאכול. נניח שאתה לא רוצה את הטרחה של אחסון והכנת מזון. במקרה כזה, שקול לגבש שותפות עם בית אוכל מקומי או עסק מזון קטן שיכול לספק תפריט של פריטים מובחרים טריים לבר שלך. ניתן לקרוא עוד על תפריט אוכל בחלק התוכנית עסקית למסעדה.

    בחלק זה גם חשוב לחשוב על תמחור, עלויות מוצרי הגלם!

5. רישיונות היתרים עמידה ברגולציות

חשוב לתכנן את הרישיונות והאישורים לעסק שלך בקפידה. ואף רצוי להשתמש באיש מקצוע למנוע בעיות בעתיד. בר צריך לעמוד בדרישות רבות הכוללות רישיון עסק למכירת אלכוהול, רישיון למוזיקה ולעמוד ברגולציות כגון אבטחה וכו'. רגולציות הגבלות והיתרים לפתיחת בר יכולים להישנות ממקום למקום ורצוי לעשות מחקר ולעבוד עם איש מקצוע מומחה על מנת לתכנן חלק זה בצורה הטובה ביותר, ולמנוע בעיות עתידיות.

בחלק זה חשוב לפרט על כל הרישיונות, ההיתרים והפעולות שתעשה לעמוד בדרישות הרגולציה, כולל התייחסות להשפעתם על המותג והפיננסים של הבר.

6. מחקר שוק

ביצוע מחקר שוק כחלק מהתוכנית עסקית הוא המפתח להבנת הסביבה העסקית הזדמנויות ואיומים בשוק, מדריך לקבלת החלטות מבוססות מידע.

שלב א' של המחקר צריך לקבוע את גודל השוק, את קהל היעד, הכמות שלו וניתוח של שוק וקהל היעד. אילו צרכים יפתור הבר שלך עבור הלקוחות? למה שהם יבואו אליך ולא למתחרים. חשוב לכתוב אפיון לכל קהל לקוחות ולקחת בחשבון נתונים דמוגרפיים כמו גיל, הכנסות וכו..

שלב ב' של מחקר שוק הוא טרנדים, שונים אפשרויות שיווק ומנועי צמיחה לבר. בשלב זה אנחנו רוצים גם לנתח ברים דומים במקומות שונים, עם קונספט דומה. כיצד הם מתמחרים, תוכנית שיווקית, בידול ממתחרים יכול לספק הארות חשובות מאוד לתוכנית עסקית לבר.

שלב ג' הינו שלב סקירת המתחרים בשלב זה אנו רוצים לנתח את כל המתחרים הרלוונטיים לבר שלנו – לאיפה הם יכולים ללכת אם לא אלינו, חשוב לנתח את התוכניות השיווקיות שלהם, התמחור והתפריט, כמות לקוחות, ומה הלקוחות אוהבים ולא אוהבים בעסק.

יתר על כן, מה תהיה המשמעות של כניסתך לשוק עבור הקהילה המקומית? האם אתה יוצר הזדמנויות עבודה חדשות? או שאתה מתכוון להביא קהל שהאזור מנסה להיפטר ממנו ואתה יכול ליצור התנגדות? ידיעת המידע הזה תעזור לך להתקבל וליצור קשרים ולא קטסטרופות.

לבסוף, חשוב להשתמש בתובנות אלה לפתח מודל עסקי מהימן, ההולם את השוק ואת צרכי קהל היעד.

7. תוכנית שיווקית לבר

הכנת תוכנית שיווק בצורה נכונה תעזור לך לנקוט בצעדים מדודים ונכונים להעמיד את העסק החדש שלך בחזית ולמשוך לקוחות פוטנציאליים.

  • צור מותג ומיתוג – המפתח לפתיחת עסק מצליח ולשמירה עליו מצליח – הוא יצירת זהות מותג מעולה. הכלים לקידום המותג כוללים את הלוגו, הצבעים והפונטים הקונספט והאישיות' של העסק. השתמש בהם בצורה שתהפוך לשם נרדף לבר שלך, לא משנה היכן משתמשים בו.
  • כלים שיווקיים – מלבד פיתוח המיתוג וזהות המותג חשוב לתכנן בצורה המבוססת על מחקר שוק של מתחרים, עסקים דומים וקהל היעד תוכנית שיווקית שתכלול את ערוצי השיווק, המסרים המרכזיים לשיווק, שימוש בעזרה חיצונית ועוד.
  • דרכים נוספות להגדלת ההכנסות – מלבד מכירת אלכוהול ישנן דרכים נוספות להכנסות כשאתה פותח בר, חשוב לחשוב בשלב זה אם זה רלוונטי לבר שלך ואם כן לתכנן, ולהתייחס בתוכנית עסקית לכל דרך נוספת.  כמה מהדרכים הינן אירועים מיוחדים.

    אירוח אירועים מיוחדים כגון ערבי קריוקי, טעימות יין או מוזיקה חיה היא דרך מצוינת למשוך קהל גדול יותר לבר וליצור בידול ממתחרים. מובטחות לך מכירות מסוימות, תוכל לגבות עמלת כיסוי ולגרום לאנשים חדשים לעבור בדלת. אירועים פרטיים לקבוצות, וחברות היא אפשרות נוספת.

בתוכנית העסקית חשוב לחשוב על קידום המכירות בזמן הפתיחה, ותוכנית להתמודדות עם מצב של ירידה בהכנסות.

8. תוכנית פיננסית

ההיבט הכי חשוב בתוכנית עסקית לבר הוא לשרטט את תקציב הפתיחה הפוטנציאלי לבר. חלק זה כולל: ניתוח ופרדיקציה של עלויות הכנסות ורווחים, תזרים מזומנים, החזר על השקעה, ותקציב.

התוכנית עסקית שלך צריכה גם להדגיש אפשרויות מימון אפשריות כמו הלוואות והזדמנויות השקעה שיש לך. בנוסף, תצטרך לערוך ניתוח איזון כדי לקבוע כמה הכנסות יידרשו כדי להניב רווחים.

חלק זה מהווה את הבסיס לתכנון כלכלי נכון של הבר, שהוא כל כך חשוב להצלחת הבר החדש, שמומלץ מאוד להשתמש במומחי שוק ליצור תוכנית ומודל פיננסי מקצועיים מחוברים למציאות בפועל – השקעה קטנה בשלב זה תוכל להגדיל את סיכויי ההצלחה בעשרות אחוזים.

 איך חברת ייעוץ כמו טרגו יכולה לעזור?

טרגו (Targo consulting) היא חברה המתמחה בליווי יזמים בתעשיות שונות, עם מעל 12 שנים של ניסיון. אנחנו מבינים את האתגרים הייחודיים העומדים בפני יזמים המעוניינים לפתוח בר חדש בשוק תחרותי. אנחנו מספקים ליווי והכוונה, מחקרי שוק, מודלים פיננסים, לתוכנית עסקית מלאה כמו כן, ליווי לקבלת השקעה, או ליווי עסקי שוטף. אנחנו גם עוזרים לברים המתמודדים עם קשיים או ירידה ברווחיות להתמודד עם קשיים בשוק ולשפר את ביצועי העסק. הידע והניסיון שלנו בענף והמומחים שלנו שהיו בעלי ברים בעצמם מאפשרים לנו לספק הדרכה חשובה לבעלי ברים, לעזור להם לנווט במורכבות השוק ולמקסם את סיכויי ההצלחה.

בין אם מדובר בפיתוח קונספט ייחודי, יצירת תפריט משקאות בולט או יישום אסטרטגיות שיווק יעילות, השירותים הניתנים ע"י טרגו בונים בסיס איתן. בשוק דינמי כמו שוק הברים והמסעדות, שותף אמין כמו טרגו עם שנים של ניסיון יכול להיות מכריע בהצלחתו של מיזם.

לסיכום,

תוכנית עסקית לבר מקיפה שבנויה היטב יכולה לספק יתרונות רבים ליזמים, ממציאת מימון למיזם ועד תוכנית פעולה, ללא תוכנית עסקית הכתובה כמו שצריך הסיכויים להצליח בשוק רווי תחרות קטנים משמעותית. חשוב מאוד גם שתהייה הלימה בין חלקי התוכנית העסקית, שכל החלקים היו מבוססי מחקר. מכיוון שהתוכנית העסקית היא מסמך בעל חשיבות אסטרטגית מאוד גדולה רצוי להיעזר בעזרה חיצונית, שיכולים לשפר את איכות התוכנית עסקית.

לפתח את הרעיון שלך לשלב הבא

קבע פגישת ייעוץ ראשונית ללא עלות