תוכנית עסקית

תוכנית עסקית למסעדה

דגשים על כתיבת תוכנית עסקית למסעדה ולמה זה כל כך חשוב! החלטתם לפתוח מסעדה חדשה? תמיד רציתם להיות בעלים של מסעדה, וסוף כל סוף זה קרה? מזל טוב! לא משנה כמה זמן ידע ונסיון יש לכם בענף, תכנון נכון זה הבסיס המוצק ביותר להצלחה וללא חלק זה המסעדה שלכם נועדה לכישלון. כאשר,לפי נתוני איגוד המסעדות הלאומי, שיעור המסעדות שנסגרות גבוה להחריד. כ-60% מהמסעדות נסגרות במהלך שנת הפעילות הראשונה שלהן ו-80% מהמסעדות בתוך חמש שנים. תכנון נכון המבוסס מחקר מקיף זה בדיוק מטרת תוכנית עסקית בנוסף זה המסמך המרכזי לפיו ניתן לקבל מימון למסעדה החדשה. תוכנית עסקית למסעדה זה הבסיס שמוביל וחוזה את כל חלקי ניהול ותפעול המסעדה, הכוללות :כתיבת התפריט, ניהול כלכלי, תוכנית שיווקית, מיקום, תמחור, קונספט ועוד. כאשר התוכנית העסקית מהווה מדריך דרך להפוך את החלום, למסעדה מצליחה למציאות.

למה צריך תוכנית עסקית למסעדה?

למרות החשיבות הרבה, בעלי מסעדות לא מצליחים להכין תוכנית עסקית מוצלחת למסעדה שלהם משום שהתהליך מסובך ודורש זמן רב. אבל, בלי תוכנית עסקית מהימנה למסעדה, הסיכויים להשיג מימון הם מאד נמוכים. וגם במידה וקיבלת מימון או יש לכם הון עצמי, החוסר בתכנון מוביל לכישלון בענף המסעדנות. בניית תוכנית עסקית היא בעצם מפת דרך שמכווינה איך, וממה המסעדה מרוויחה, מקומה של המסעדה בשוק והיתרונות התחרותיים למשוך קהל אל מול התחרות, ובעצם מדריך איך להצליח בניהול והצמיחה העסקית של המסעדה. השקעה קטנה בזמן ההקמה יכולה לעזור לעסק לצמוח ולהצליח בשוק רווח בתחרות.

החלקים שכל תוכנית עסקית למסעדה צריכה לכלול

תוכנית עסקית למסעדה משתנה ממסעדה למסעדה ודורשת מחקר והתאמה למקרה הספציפי של המסעדה, הסגנון, קהל לקוחות, מיקום, ועוד. עם אתה חדש בעולם המסעדנות התהליך של הכנת תוכנית עסקית מקיפה יכול להיות קשה. כדי לעזור לך להצליח, כתבנו מדריך מקיף של הנקודות החשובות בתוכנית עסקית למסעדה. החלקים המרכזיים שכל תוכנית עסקית טובה למסעדה צריכה לכלול:
  1. תקציר מנהלים
  2. תיאור המסעדה
  3. ניתוח שוק
  4. בירוקרטיה ורישוי
  5. חוזים
  6. ספקים
  7. תפריט
  8. עובדים
  9. עיצוב המסעדה
  10. מיקום
  11. סקירת שוק ומתחרים
  12. תוכנית שיווקית
  13. שיתופי פעולה ועזרה חיצונית
  14. ניתוח פיננסי

1. תקציר מנהלים

תוכנית עסקית למסעדה צריכה להתחיל בתקציר מנהלים, כאשר תקציר המנהלים משמש כמבוא לתוכנית העסקית וגם כסיכום של הרעיון כולו. המטרה העיקרית של חלק זה היא למשוך את הקורא (שלעיתים קרובות מדובר במשקיע או בנק) אל שאר החלקים בתוכנית עסקית. מרכיבים מרכזיים בתקציר המנהלים הם: הקונספט של המסעדה, חזון, סיכום תוכנית הביצוע, מבט קצר על עלויות והכנסות פוטנציאלים, החזר צפוי על השקעות (עם רלוונטי). מכיוון שמשקיעים רבים יש חוסר בזמן, או רצון לקרוא לעומק כמות של חומר לפני שהם החליטו שהם מעוניינים, תקציר המנהלים מסכם את הרעיון המרכזי. זה המקום שקוראים ידרשו לסרוק את כל התוכנית העסקית של המסעדה על מנת לקבל את כל המידע, הם יכולים במקום זאת פשוט לעיין בתקציר המנהלים ולקבל החלטה אם הם מעוניינים.

2. תיאור העסק / החברה

זה החלק בתוכנית עסקית של מסעדה שבו מציגים את החברה במלואה. החלק כולל את שם המסעדה , המיקום, אנשי הקשר ומידע רלוונטי אחר. רצוי לכלול גם את פרטי הבעלים ותיאור קצר של הניסיון שלו. בנוסף החלק השני של תיאור החברה, צריך להדגיש את מעמדה המשפטי של המסעדה ולהתוות את המטרות לטווח הקצר ולטווח הארוך. ניתן גם לספק סיכום קצר מבוסס מחקר שוק שמראה הבנה של המגמות בתעשיית המסעדנות האזורית, ומדוע המסעדה תצליח בשוק זה.

3. ניתוח שוק

ניתוח השוק בתוכנית עסקית מחולק בדרך כלל ל 3 חלקים מרכזיים.
  • ניתוח תעשייה – מהו שוק היעד של העסק? מהם הנתונים הדמוגרפיים של קהל היעד ולמי היא תתאים? סעיף זה נועד להסביר את שוק היעד שלך למשקיעים ולמקד אותך, ולהסביר מדוע אתה מאמין שלקוחות יבחרו במסעדה שלך על פני המתחרים.
  • ניתוח התחרות בשוק – להרבה יזמים בשוק המסעדנות קל להניח שכולם יבקרו במסעדה, אבל בכל זאת חשוב לחקור את המתחרים לקבל תובנות חשובות מהנסיון שלהם ולהפוך את הפרידיקציה לנכונה. המחקר כולל:  אילו מסעדות כבר הקימו קהל לקוחות באזור? שימו לב לכל דבר, החל מהמחירים, השעות ועיצוב התפריט שלהם ועד לפני המסעדה ועוד. לאחר מכן הסבירו למשקיעים שלכם כיצד המסעדה שלכם תהיה שונה – ומה למדתם והתאמתם בעקבות מחקר השוק.
  • ניתוח שיווקי – המשקיעים שלך ירצו לדעת איך אתה מתכנן לשווק את המסעדה שלך. במה הקמפיינים השיווקיים שלך יהיו שונים ממה שכבר נעשה על ידי אחרים? איך אתה מתכנן להבטיח את שוק היעד שלך? אילו הצעות תספקו לאורחים שלכם? הקפד לרשום ולחקור מה קורה בשוק, כיצד מסעדות דומות באזורים אחרים, וכיצד המתחרים משווקים את עצמם, מה סוג השיווק האפקטיבי לקהל היעד ועוד.

4. בירוקרטיה ורישוי

כבר בשלב חיפוש הנכס חשוב להבין את החסמים הבירוקרטים בכל נכס. מה הם תהליכי הרישוי שאותו נכס מצריך, מה השלבים ומה התקציב לקבלת הרישיון עסק. לא מעט עסקים מצליחים נפלו על הסעיף הזה ולצערנו יש לא מעט דוגמאות על עסקים שהיו צריכים להוציא הרבה כסף כדי לתקן דברים בדיעבד לפי דרישות הרשויות, או במקרה היותר גרוע אף לסגור את העסק.

5. חוזים מול בעל נכס

נכון שבעת סגירת חוזה מול בעל הנכס יש לקחת עו"ד אך חשוב מאוד שכל בעל עסק יבין וידע על אילו דברים יש להתעקש בחוזה, עורכי דין מנוסים ככל שיהיו לא תמיד יודעים לרדת לרזולוציות חשובות ולתנאים בחוזה כמו המומחים המנוסים שלנו שהגיעו מעולם המסעדות בעצמם.

6. ספקים

חשוב לשבת עם כמה ספקים במקביל ולהשוות תנאים. מעבר למחירים ותנאי התשלום, ספקים גדולים אף יכולים לעזור במימון העסק על ידי מענקי חתימה והקדמת הנחות. הלוואה מספקים לצורך הקמת העסק משמעה לרוב הלוואה ללא ריבית מה שנותן לה יתרון משמעותי על הלוואה בנקאית.

7. תפריט

המרכיב החשוב ביותר במסעדה הינו התפריט. בלי תפריט, אין למסעדה שלך מה להציעה ללקוח. בשלב זה של תוכנית עסקית, כנראה שעוד אין לך גרסה סופית, אבל עבור תוכנית עסקית למסעדה חדשה, אתה צריך לפחות לנסות לעשות מודל לתפריט. חשוב שהתפריט ישקף את הקונספט והמנות שבפועל אתה חושב להגיש במסעדה. הוסף את הלוגו שלך לתפריט ובחר עיצוב שאתה יכול לראות את עצמך משתמש בו בפועל. אם אתה מתקשה להמציא עיצוב תפריט ניתן לפנות למעצב או לאחד מהפתרונות המקוונים כמו canva ליצירת מודל שאתה שלם עם העיצוב שלו. מרכיב מאוד מרכזי של החלק  בתפריט לדוגמה שלך צריך להיות התמחור. המחירים של המנות צריכים לשקף את ניתוח העלויות שעשית עבור משקיעים. זה ייתן להם הבנה טובה יותר של המסעדה. בתור יזם חדש אתה תראה מהר מאוד כמה חשובה הנדסת תפריטים, אפילו בשלב מוקדם.

8. עובדים

כמובן שהמשקיעים לא מצפים שכל הצוות במסעדה יהיה ידוע בשלב זה, אבל אתה צריך לפחות כמה אנשים בתוכנית עסקית. חלק זה צריך להציג בקצרה את בעלי המסעדה עם מידע על כל אחד מהם. סעיף זה צריך להציג את צוות הנהלת המסעדה הנוכחי ולכלול פרידיקציה לכמה עובדים יהיה צריך על מנת להפעיל את המסעדה.

9. עיצוב המסעדה

חלק זה הוא המקום שבו אתה באמת יכול להראות את המחשבות והרעיונות שלך בפני המשקיעים. גם אם אין לך הדמיות של המסעדה, זה בסדר. במקום זאת, מצא תמונות של אסתטיקה דומה למה שאתה מחפש במסעדה שלך ותאר במילים את החזון לעיצוב המסעדה. עיצוב המסעדה משתרע מעבר לאסתטיקה בלבד וצריך לכלול הערכה כוללת, החל ממיקום השולחנות, תוכנית יעול ועבודה של עובדים, ציוד המסעדה רהיטים וציוד מטבח. יש אלמנטים שחשוב לכלול בעיצוב המסעדה, ורצוי להתייעץ עם אנשי מקצוע על מנת בחירת עיצוב מושך פרקטי ונכון עבור המסעדה.

10. מיקום המסעדה

בחלק זה של התוכנית עסקית מציגים את המיקום שנבחר עבור המסעדה שלך, חשוב מאוד שמיקום המסעדה יהיה  בקנה אחד עם שוק היעד ונתונים דמוגרפיים. בשלב זה, אולי אין לך מיקום מדויק, אבל אתה צריך להציג כמה אופציות. כאשר אתה מתאר מיקומים פוטנציאליים למשקיעים שלך, אתה רוצה לכלול מידע רב ככל האפשר על כל אחד מהם ומדוע זה יהיה מושלם עבור המסעדה שלך. ציין הכל, משטח ועד נתונים דמוגרפיים.

11. סקירת שוק

סעיף סקירת השוק הינו קשור לחלק ניתוח השוק של התוכנית העסקית. בסעיף זה,  צריך לפרט על תנאי המיקרו והמאקרו באזור שבו תרצה להקים את המסעדה שלך. לבצע אנליזת SWOT ולדון בתנאים הכלכליים החברתיים, כל המסעדות שיכולות להיות להתחרות בעסק שלך ומהי האסטרטגיה שלכם לנצל/ להתמודד עם התובנות וכיצד המסעדה מתכננת לייחד את עצמה.

12. שיווק ופרסום

המון מסעדות נפתחות ונסגרות בכל יום, חשוב לתכנן (וגם משקיעים ירצו לדעת) כיצד תעבירו את הבשורה על המסעדה החדשה לעולם. סעיף השיווק והפרסום צריך לפרט כיצד אתם מתכננים לשווק את המסעדה שלכם לפני ואחרי הפתיחה. מטרות שיווקיות ומיתוג, ערוצי השיווק והפרסום שהמסעדה מתכננת להשתמש, ומה המסרים השיווקים. בחלק זה גם רצוי לפרט על יעדים שיווקים, ופרדיקציה של עלויות. חשוב שחלק זה יתבסס על תובנות ממחקר השוק ואסטרטגיות שיווק של המתחרים.

13. שיתופי פעולה ועזרה חיצונית

כדי להפוך את המסעדה לעסק מצליח, אתה תצטרך הרבה עזרה. רשום את כל החברות או הספקים החיצוניים שאתה מתכנן להשתמש בשירותים שלהם כדי להפעיל את המסעדה. זה כולל הכל, מרואה חשבון מעצבים ועד לספקים ויועצים שעוזרים למסעדה להגיע לביצועים טובים יותר, או מערכות טכנולוגיות כמו מערכות קופה ומערכות הזמנות אוטומטית. הסבירו למשקיעים שלכם את החשיבות של כל אחד מהם ומה הם יעשו עבור המסעדה שלכם. בחלק זה גם חשוב לקחת בחשבון שיתופי פעולה אסטרטגיים, לדוגמא עם חברת תן ביס וסיבוס או חברת משלוחים כמו wolt. חשוב לציין מה מטרת שיתוף הפעולה וכיצד הוא יתנהל ויתבצע.

14. ניתוח פיננסי ותקציב

החלק החשוב ביותר בתוכנית עסקית למשקיע ולתכנון נכון הוא החלק הפיננסי. אנו ממליצים לשכור עזרה מקצועית לכך בהתחשב בחשיבותו הרבה והשפעותיו על ההוצעה לפועל של התוכנית עסקית. שכירת חברת יועצים מיומנת לא רק תעזור לעשות סדר בהערכה הפיננסיות של העסק, אלה גם תעזור לתקצב ולהוציא לפועל את כל תוכניות תוכנית העסקית תוך התאמה והתחשבות בהיבטים פיננסים. בנוסף לכך, רצוי לעשות ביצוע של חישובי עלות מזון גסים עבור פריטי תפריט שונים אשר יכולים לעזור להעריך את שולי הרווח. לחלק זה נהוג גם להוסיף מודל פיננסי המראה את ההכנסות הוצאות רווחים והחזרים על השקעה. חלק חשוב נוסף הינו תקציב המסעדה, בא מעריכים את כל ההוצאות שצריך לממן (בניקוי הכנסות)  לפני שהמסעדה הופכת לרווחית.

כיצד חברת ייעוץ כמו טרגו יכולה לעזור בשוק המסעדנות?

טרגו ייעוץ (Targo consulting) הינה חברת ייעוץ בעלת ניסיון של 12 שנים בפיתוח תוכניות עסקיות. צוות המומחים שלנו כולל מומחים עסקיים ופיננסים בתחום המסעדנות, בעלי מסעדות לשעבר, אנליסטים, ומומחי שוק כאשר אנחנו בטרגו יכולים לעזור ליזמים המקימים מסעדה חדשה לכתוב תוכנית עסקית מקצועית מבוססת ידע רב ומחקר שוק מקיף, לעזור במציאת משקיע למיזם וללוות את הפרויקט עד שיהפוך לעסק רווחי. אנו גם עוזרים למסעדות המתמודדות עם קשיים, לבצע תכנון מקיף וחדש ולשפר את כל הפרמטרים של העסק.

לסיכום,

תוכנית עסקית למסעדה היא הבסיס לתכנון ולהצלחה בשוק המסעדנות התחרותי. כאשר מאות מסעדות נפתחות ונסגרות כל יום, הפאן התכנוני והעסקי מהווים בסיס איתן להצלחה. תוכנית עסקית היא מסמך המאגד את כל התובנות ממחקר השוק  ומספקת אסטרטגיה להצלחת העסק. מאוד חשוב שתהיה הלימה בין החלקים השונים בתוכנית העסקית. חברת ייעוץ מקצועית כמו טרגו יכולה לעזור למסעדנים חדשים לפתח תוכנית עסקית מוצלחת ובכך להגדיל את סיכוי הצלחת העסק בעשרות אחוזים.
תוכנית עסקית למסעדה
תוכנית עסקית למסעדה
תוכנית עסקית למסעדה

לפתח את הרעיון שלך לשלב הבא

קבע פגישת ייעוץ ראשונית ללא עלות